Ik wil ondernemer worden!

apr 12, 2017 | Ondernemer.

Ondernemer worden kan iedereen. Het is een beetje hetzelfde als stoppen met roken of jezelf er toe zetten om naar de sportschool te gaan. Naast een motiverende factor, is hetgeen dat je namelijk echt nodig hebt: karakter! Veel te vaak wordt er te simpel gedacht over ondernemerschap. “Je werkt voor je zelf, dus je zal het wel relaxt hebben en veel geld verdienen”. Nou, uit deze droom wil ik je graag heel snel helpen. Voor niets komt de zon op. Mocht je daarnaast trouwens nog een andere droom hebben, dan wordt het misschien hoog tijd om die te gaan verwezenlijken!

Het begint bij passie

Een motiverende factor begint volgens mij bij passie. Een gevoelsbegrip dat veel verder gaat dan alleen maar iets heel erg leuk vinden om te doen. Wanneer je namelijk passie voor iets of iemand hebt, dan kun je daar uiteindelijk net zoveel energie uit halen als dat je er in hebt gestoken. Vaak merk je hier niet eens wat van, want alles gaat vanzelf. Jij voedt met deze energie namelijk jouw geloof, gedrevenheid, overtuiging en zelfvertrouwen. Dit zijn toch wel een van de belangrijkere eigenschappen die je als ondernemer moet kunnen begrijpen en beheersen. Ook zul je zien dat jouw passie je drijfveer wordt, iets dat je niet graag wilt loslaten, iets wat voor jou geen negatieve kanttekeningen kent, iets waar je ‘s nachts voor wakker gemaakt mag worden en iets waar je het liefst dag en nacht mee bezig bent, ongeacht hoe andere mensen er over kunnen denken. Jij laat jouw passie niet meer los.

Er kan natuurlijk een lange tijd over heen gaan voordat iemand zijn of haar passie zal ontdekken. Het kan zelfs zo lopen, dat iemand zijn of haar passie nooit zal vinden en een passieloos leven zal lijden. Je hoeft daar natuurlijk niet ongelukkiger van te worden, maar ergens is er wel een zonde vind ik, omdat ik er heilig van overtuigd ben dat iedereen wel ergens een passie voor heeft.

Koppel je doel

De volgende stap is om te proberen een doel te koppelen aan jouw passie. Dit stadium heeft alles te maken met ondernemerschap. Zelfs al heeft dit doel niets te maken met geld verdienen, dan kan het soms toch nog een hele uitdaging zijn om dat doel te bereiken. Stel je hebt een passie voor het repareren van fietsen, maar je wilt er geen geld aan verdienen. Dan kun je toch nog als doel hebben gesteld om altijd nog een keer die speciale fiets te willen repareren. Waarom zou je dat dan willen doen? Omdat je waarschijnlijk jezelf wilt uitdagen in de passie die je hebt. Je wilt ondervinden of je er uiteindelijk wel alles uit kunt halen. Hierbij heb je soms niet eens in de gaten dat je jezelf een doel hebt gesteld. Obstakels die je op de weg naar dat doel tegenkomt, zul je dan ook niet ervaren als tegenslag, maar als uitdaging.

Je mentaliteit

Wil je ondernemer worden? Dan denk ik niet dat dit een mentaliteitskwestie is. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik ben van mening dat iemands mentaliteit kan veranderen zodra diegene zijn of haar passie heeft gevonden. Stel dat je op dit moment iets aan het doen bent wat je helemaal niet leuk vindt om te doen en dit ook laat blijken, dan kunnen mensen al heel snel een etiket op je plakken. Maar is dit etiket wel terecht? Waarschijnlijk doe je hetgeen wat je nu doet, omdat iemand anders of een situatie jou verplicht om dat te doen. Natuurlijk is dit niet altijd te vermijden, wellicht is er echt geen andere mogelijkheid om iets anders te doen of heb je andere gegronde redenen die de keuze voor een ander pad bemoeilijken. Maar meestal en misschien wel in bijna alle gevallen is er een andere boosdoener die op komt duiken om jouw droom in de weg te staan, namelijk angst.

Angst is iets waardoor je je makkelijk kunt laten leiden. Angst voor bijvoorbeeld onzekerheid, angst voor het onbekende of angst voor het falen in iets. Die angst probeer je dan ook meestal te onderdrukken. Je probeert jezelf een verhaal voor te houden om de keuzes te rechtvaardigen die uiteindelijk niet hebben geleid tot het najagen van jouw droom. Keuzes die hoogstwaarschijnlijk gebaseerd zijn op gebeurtenissen in het verleden. Die gebeurtenissen worden obstakels waar jij je achter verschuilt. Een obstakel die jou veiligheid biedt en jou weg houdt van al je angsten. Een verfijnd mechanisme dat bij veel mensen bewust of onbewust voor komt. Dan komt het er op aan hoe jij omgaat met je eerste en meest moeilijke obstakel, namelijk jezelf.

Je karakter

Je karakter kan jou hierbij helpen. Zodra je namelijk geen mogelijkheden meer ziet om jouw obstakel uit de weg te ruimen, dan biedt relativeringsvermogen de oplossing. Het is heel simpel, je creëert in je hoofd een fictief probleem dat groter is dan het probleem dat jouw obstakel doet creëren. Dit is natuurlijk wel veel makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je het proberen. Denk maar eens na over de kleinere problemen die je eerder in je leven hebt opgelost en stel jezelf dan de vraag of dit nu echt moeilijke obstakels waren. Nee, misschien niet meer, maar ze zijn ook niet te vergelijken met het probleem waar je nu mee kampt, toch? Toch wel, want het gaat immers niet om de grootte van je probleem, maar om het vermogen je problemen te kunnen oplossen. En dat heb je. Dus je kunt je obstakels overwinnen. Het enige wat je nu nog moet doen is je focus verleggen naar de dingen die in je leven goed zijn gegaan en je niet meer blind staren op de dingen die minder goed zijn gegaan. Uiteindelijk zul je dan zien dat een obstakel helemaal geen obstakel meer is, maar een uitdaging is geworden.

Een overwonnen uitdaging geeft voldoening, op welk gebied dan ook. Dus hoe je het ook went of keert, het begint dus uiteindelijk allemaal bij je karakter. Wie je bent, wat jou gevormd heeft en hoe je met obstakels om gaat. Als je een helder beeld van jezelf hebt en inziet wat jouw sterke en jouw zwakke eigenschappen zijn, dan put je daar genoeg zelfvertrouwen uit om je angsten te kunnen relativeren. Want net zoals onzekerheid, wordt zelfvertrouwen immers niet door andere mensen gecreëerd, maar door jezelf.