Ondernemers focus en balans

apr 22, 2017 | Ondernemer.

Focus en balans voor ondernemers.

Blijf gefocust

Waar veel mensen zich focussen op hetgeen dat hun ondernemerschap in de weg zou kunnen staan, ligt de focus bij een ondernemer vaak net wat anders.

De juiste balans

Ondernemen kan als een soort verslaving werken. Het sluipt er vaak bij in dat je eigenlijk het liefst de hele tijd met de groei van je onderneming bezig bent, maar er zijn ook andere dingen in het leven die belangrijk zijn. Wat zeg ik? Zelfs nog belangrijker zijn. Vergeet niet dat de reden om ondernemer te worden de reden van het leven doet vergeten. Je bent ondernemer omdat je op je 80e geen spijt wilt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. Maar je wilt ook zeker niet op je 80e denken dat je te veel tijd bezig geweest bent met je onderneming en te weinig tijd hebt besteed aan je familie en vrienden. Ook het vinden van de juiste balans hierin is erg belangrijk als ondernemer.

Het mooie aan ondernemer zijn is natuurlijk dat je geen baas hebt die je continu in je nek zit te hijgen. Daarnaast kun je jouw eigen tijd indelen en ben je vrij in de keuze welke koers je gaat varen. Dit klinkt allemaal heel mooi, maar natuurlijk zijn er ook minpunten aan ondernemer zijn. Zo zul je bijvoorbeeld een financieel onzekere toekomst hebben en ben je eigenlijk nooit om vijf uur klaar met werken. Ook zul je moeten leren leven met de eeuwige kritieken en meningen die mensen hebben over jouw plan van aanpak.